Bor gübresi, yüksek iletkenlik(taşıma) özelliği sayesinde toprakta bulunan besin elementlerinin taşınmasında önemli rol oynar. Bor birçok bitkinin temel besin maddesidir. Bor eksikliği görülen bitkilerde anormal bir büyüme, meyve ve yapraklarda şekil bozuklukları, kök gelişiminin yavaşlaması, kloroz ve bunların sonucunda hasat kayıpları meydana gelmektedir. Bor eksikliği özellikle toprak yıkanmasının ve yağışın fazla olduğu asidik topraklarda ortaya çıkmaktadır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu bor gübresi hem topraktan hem yapraktan uygulama ile bu gibi durumların ortadan kaldırılması gerekir.
Bor gübresi toprağa karıştırılarak veya yapraktan püskürtme yöntemi ile bitkilere uygulanır. Bitki türüne göre uygun dozaj ve uygulama zamanlarında verilmelidir.
Bor gübresi iklim faktörleri, toprak özelliği, sıcaklık ve ışık isteklerine göre farklı dozlarda uygulanmaktadır. Üretici şartlarına göre bor gübre sırt pompası, motorlu pülverizatörler, yağmurlama, damla sulama ve dron ile bitkiye verilir.
Bitkiler için gerekli besin olan bor gübresi sağlıklı bir gelişme sağlayarak verimi artırmak için kullanılır.
Bor gübresi uygulanmadan önce toprak analizi yaptırılmalıdır. Bitki türü ve uygun dozaj belirlenmelidir. Bitkilerde bor gübresi fazlalığında toksik etkilere neden olmaktadır. Yağış durumu, bitki türü ve gübrenin veriliş şekline göre kullanılan bor gübre özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ürün etiketi okunmalı yetkili kişilerden kullanım hakkında bilgi alınmalı, hatalı kullanım yapılmamalıdır.
Bor gübresi kullanımı bitkilerde genellikle sürgün oluşum dönemi ile başlayıp çiçeklenme öncesi dönem ile devam eder. Hava koşulları ve mevsim şartlarına göre planlama yapılıp bor gübrenin kullanılacağı zaman belirlenir. Meyve ağaçlarında hasat sonrası dönemde ve tomurcuklanma başlamadan önce uygulanır. Meyve olgunlaşma zamanına kadar ihtiyaç halinde 20 gün ara ile tekrar kullanılabilir. Tarla bitkileri, tüm sebze ve meyvelerde ekim-dikim öncesi topraktan, çiçeklenme dönemi öncesi yapraktan kullanılır.
Doğada yaklaşık olarak 230 çeşit bor minerali bulunmaktadır. Bor elementi geleceğin enerji kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Isıya dayanıklı, sert yapılı, iletkenliği yüksek bir elementtir. Bor elementi birçok farklı sektörde (yalıtım, nükleer enerji, sağlık, tıp, inşaat, metalurji, cam-seramik sanayi, otomotiv, kozmetik, temizlik ürünleri, tarım… gibi)kullanılmaktadır. Bor, doğadan çıkarıldığı haliyle farklı mineraller de içermektedir. Bor içeren mineraller çevresel faktörlerin etkisiyle çözünerek bor elementini ortaya çıkarırlar. Tarım sektöründe bitkilerin büyüme ve gelişmelerini desteklemek amacıyla bor gübre kullanılmaktadır. Bitkiler toprakta bulunan bor elementinden doğrudan faydalanamazlar. Bitkilerin bor elementinden faydalanabilmesi için uygun çözünürlükte olması gerekir. Farklı işlemlerden geçen bor elementi, bor gübresine dönüştürülerek tarım ürünlerinde eksiliği giderilmektedir.